AMPA Institut Joan Amigó (L'Espluga de Francolí)

dimecres, 19 d’octubre del 2011

INFORMACIÓ IMPORTANT

Darrerament han usurpat la identitat digital algunes menors d’edat alumnes de l’IES.

Això que vol dir?
Doncs que utilitzant el seu perfil, correu electrònic i imatge, es dirigeixen als seus contactes, persones que no són elles i no sabem els motius que poden tenir per fer-ho i posa en risc a elles mateixes i a tots els seus contactes, és a dir, vosaltres.

Davant aixó què hem de fer?

És un PERILL QUE US AMENAÇA ALS NOIS I NOIES i cal saber què pot passar i què cal fer.
javascript:void(0)
ELS NOIS I NOIES:

1. Si rebeu correus de desconeguts, NO ELS OBRIU.

2. Si un company o contacte us envia un missatge extrany , NO L’OBRIU I PREGUNTEU PRIMER DIRECTAMENT I DES DE FORA DE LES XARXES SI HO HA ENVIAT ELL O ELLA.

3. Si resulta que no ho ha enviat ell o ella dieu-li el que heu trobat, i que ho expliqui als seus pares i demani ajuda tècnica per avisar als seus contactes i borrar el seu perfil, expliqueu-ho a alguna persona adulta, pares, professors, mestres, o algú que us pugui ajudar, borreu el seu contacte i feu-ho saber a la resta de contactes , voldrà dir que li han robat i en nom seu us poden enganyar i estareu en perill, no sabem de quin tipus: virus, estafes i altres més perilloses.

Recordeu que per molt pesat que sigui que us diguin sempre el mateix el que ha passat ara us demostra els riscos que podeu córrer.

Les xarxes socials i els dominis d’internet NO PROTEGEIXEN LA VOSTRA IDENTITAT, i cal que es gestioni molt seriosament quins altres internautes estan autoritzats per veure les dades personals, arxius i comentaris que es pugen al perfil. Ja que aquí hi ha un perill important.

S'ha comprovat, per exemple, que augmenten els grups de delinqüents que es traslladen a les xarxes socials per obtenir informació sobre quan la gent és a casa, pera conseguir dades privades, fotografies, numeros del compte, contactes personals. I així entrar a robar o posar-vos en una situació de perill físic, o utilitzar la vostra imatge o nom per enredar altres persones conegudes vostres…... Molt sovint ho saben pel moviment que els nois i noies feu a Internet i el que poseu en els vostres comentaris públics.
Les enquestes demostren que els menors sou poc conscients de la importància de protegir les vostres dades, i la immensa majoria deixeu que qualsevol accedeixi als seus perfils i a tota la informació personal. D'altra banda, molts menors participen en xarxes per les quals encara no tenen la edat mínima, falsificant, senzillament, la seva data de naixement.
Els lladres accedeixen a les xarxes socials per recaptar informació. Se centren en nens i adolescents especialment elsi que més continguts comparteixen: aquells que inclouen en els seus perfils les seves adreces postals i telèfons que faciliten un seguiment posterior. Molts actualitzen les entrades a diari, i comuniquen a tots els seus amics que s'en van de vacances, envieu fotos, adreces, telèfons, informació d’on aneu, o què fareu….... Traduït al llenguatge dels lladres, significa que et poden trobar, que et poden utilitzar, a tu i als teus amics, per robar, per fer mal... Desgraciadament, els menors no percebeu dels perills que sotmeteu a la família per les seves indiscrecions i els pares es desentenen de l'activitat dels seus fills en les xarxes, arriscant la seguretat de tota la família.
Els menors no sou conscients de que a Internet cadascú construeix la seva identitat. I que us la veu tothom, us la poden punxar i fins i tot robar. Per això els costa de comprendre que aquest "amic" a qui no han vist mai en persona, pot no ser el que sembla Solament coneixent d'ell unes fotografies, però no la certesa que representa el seu aspecte real. Per aquesta raó, sou presa fàcil de tot tipus d'acosadors que freqüentin les xarxes a la caça d'innocents.. O que si des del correu o contacte d’un amic o amiga us arriba una cosa extrañilla, abans de contestar-li ( ja que llavors vosaltres també estareu enganxats pel hacker) heu de valorar si pot ser que allò realment no ho hagi fet ell o ella directament, pregunant-li en persona i fent saber a la resta el que pot estar passant. No quedeu ni respongueu a qui no coneixeu de res.

A LES FAMÍLIES
Hem de prendre mesures actives per protegir els nostres fills de les xarxes socials SENSE QUE CALGUI QUE LES DEIXIN D’UTILITZAR, tant per la seva part, tant de la part de terceres persones.
Cal que els pares ens familiaritzem amb el funcionament de les xarxes socials coneixer les condicions de privacitat per identificar possibles perills.
Certament molt possible que els nostres fills s'enregistrin en una xarxa sense fer-nos-ho saber, els pares que sospitem que els nostres fills s'hagin apuntat d'amagades a una xarxa, ho podem consultar en un cercador de persones, igualment d'eficaç per localitzar tant a menors com adults.
Hem d'acompanyar i ajudar al nostre fill durant el procés de registre i la elaboració del perfil a la xarxa social que haguem triat, de manera que poguem controlar que no s'inclou informació perillosa o compremesa, i que els filtres d'accés sónn els adients.
Malgrat les polí¬tiques de privacitat garanteixin "la lluna", hem de ser conscients que no existeix la intimitat en les xarxes socials, i que els menors son molt codiciats. Habitualment, les companyies es reserven el dret de fer servir tots els continguts que puja l'usuari, i solen cedir als seus socis comercials totes les dades dels perfils socials i dades de navegació.
Per poc que poguem, hem d'evitar que els nostres fills pugin fotografies en postures o actituds inapropiades.
• El millor mecanisme de control consisteix en que el nostre fill ens incorpori a la seva llista de contactes. Si no ho aconseguim, procurem, almenys, que afegeixin un germà gran o familiar i de tant en tant, examinarem i revisarem el perfil amb el nostre fill, explicant-li amb raons quins continguts son o no adequats i el perquè. És millor que siguin ells mateixos que facin el procés de depuració del perfil.
• No hem de perdre els nervis davant les infraccions que puguin cometre els nostres fills. Si ens posem massa autoritaris i perdem els estreps, ens arrisquem que el nostre fill tingui un parell de comptes: el mòdic i discret per un consum patern, i el "desmelenat" per mostrar als amics i a la resta del mon.
• Si comprovem que el nostre fill ha acabat dins d'una xarxa social en un grup considerat perillós, , els hem de convèncer perque els abandonin. Tot seguit haurem de notificar de l'existència d'aquest grup als moderadors de la xarxa social i a les autoritats; i en cas necessari, demanar ajuda professional.

dimarts, 18 d’octubre del 2011

ADVERTIMENT MOLT IMPORTANT

S’ha detectat que alguns comptes del Messenger de nens i nenes de l’institut han estat hackejats (segrestats) per pirates informàtics sud-americans. Aquestos es fan passar per aquestos nens o nenes i estableixen contacte amb els altres con si fossin ells (inclús amb català). El seu interès es treure profit d’aquesta situació i obtindre benefici econòmic. Per aquest motiu, primer, no doneu cap informació rellevant per el correu o Messenger encara que ho demanin i, segon, anul·leu qualsevol relació amb aquestos usuaris.
Obrim seguidament en aquest bloc de l'AMPA i al Facebook una llista per que s’informi de quins correus han estat segrestats (si algú en sap més que ho afegeixi):

alba_99_19@hotmail.es (Alba Moix)

dimarts, 11 d’octubre del 2011

Taula rodona: TIC i futur: La importància de l’entorn digital en la formació i el futur del joves.

Ahir, dilluns 10 d'octubre, varem portar a terme la taula rodona que l'AMPA havia agafat el compromís de fer a resultes de les conclusions extretes de l'enquesta que podeu trobar en aquest bloc. Des de l'AMPA esperem que serveixi per que tots (pares, alumnes i professors), ens donem compte de la importància que aquesta noves eina tindrà no tan sol en l'àmbit educatiu, si no també en el social i laboral. Paga la pena que tots, pares i professors principalment, comencem a entendre el món que ens està venint i, així, poder ajudar millor als nostres fills.
Si voleu sentir les aportacions dels diferents ponents, podeu anar a la web de Espluga FM Ràdio o seguir aquest enllaç.

dimecres, 5 d’octubre del 2011

Reunió de pares de 2n, 3r i 4t d'ESO

Reunió de pares de 2n, 3r i 4t d'ESO
publicat per josep.besora el Dll, 03/10/2011 - 12:30

El proper dimecres 5 d'octubre a les 19:30 h es realitzà la xerrada informativa d'inici de curs per als pares dels alumnes de 2n, 3r i 4t d'ESO.
Us hi esperem a tots.

dilluns, 3 d’octubre del 2011

Activitats extraescolars

Les activitats extraescolars per el curs 2011-2012 organitzades per l'AMPA son:

* Batukada
* Atletisme
* Tennis taula
* Futbol sala

Totes elles, excepte atletisme, començaran a partir del dilluns 3 d'octubre.

diumenge, 25 de setembre del 2011

Ja estem a l'agenda pública de la Dolors Reig

Seguiu aquest link per veure-la.

http://www.dreig.eu/caparazon/2011/09/24/eventos-proximos/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+caparazon+%28caparazon%29

-29 de septiembre, Madrid, 9:30h.: Evento Educaline sobre “Cómo transformar la información en conocimiento: Integración de las TIC en el aula”.
- 6 de octubre, Alicante, INSTITUTO DE LA FAMILIA DOCTOR PEDRO HERRERO, Curso de Buenas Prácticas y Estrategia de Social Media en Comunidades Online
-7 de octubre, Bilbao, Encuentro: ¿Lo Hacemos? Nuevas formas de participación en la vida pública, con Edex.
-8 de octubre, Foro Internet meeting point, Gijón (Asturias), Mesa sobre el futuro de las redes sociales.

-10 de octubre, L´Espluga de Francolí, TIC i futur: La importància de l’entorn digital (TIC, informàtica, Internet, xarxes socials, xarxes professional, etc.) en la formació i el futur dels joves, AMPA de l‘Institut, amb la col•laboració de la direcció de l’Institut Joan Amigó.

-21 de octubre Educared, Mesa redonda y ponencia, de 12 a 13h, sobre Aprendizaje aumentado: más grandes en la web.
-22 de octubre, ESIC-ICEMD empezamos un nuevo curso del Programa Superior de Marketing en Redes Sociales y Community Management
-25 de octubre, Medina del Campo, Valladolid, IV ENCUENTRO ENTRE ENTIDADES LOCALES: EDUCACIÓN EN EL MEDIO RURAL
-26 de octubre, Valencia Comunica 2.0 en Gandía. Conferencia inaugural, en la que hablaremos de Conocimiento, Educación 2.0.
-28 de octubre, en EEUU para el Instituto Cervantes. Estaremos en Providence y Nueva York, en las Jornadas de formación en Competencia Digital Docente.

dilluns, 19 de setembre del 2011

Reunió per els pares de 2n, 3r i 4t

El proper 5 d’octubre 2011 es farà al centre la reunió per els pares de 2n, 3r i 4t a les 19:30 (7 de la tarda).
Us hi esperem.
AMPA Joan Amigó

Activitats extraescolars

Baixar el fixer original per signar

Benvolguts pares i mares:

Igual que en cursos anteriors, l’AMPA de l‘Institut, ha organitzat pel curs 2011/2012 les següents activitats extraescolars:
Activitat Horari Monitor
Futbol sala Dilluns 17:15-18:45 Toni Blanch
Tennis taula Dimecres 13:00-14:00 Club Tennis Taula Borges
Batukada Dijous 17:15-19:15 Pau Bandarra
Atletisme Divendres 15:30-17:30 Pere Viudez

Totes les activitats tenen un cost de 10€/mensuals cada una.
Es cobraran de forma trimestral (30€ per activitat a l’inici de cada trimestre).

Lloguer de Taquilles

Baixar el fixer original per signar

Benvolguts pares i mares:

Us recordem que l’equipament esportiu està a la venda a la botiga: “MODES IMMA”.

Aquest any es torna a posar a disposició dels alumnes, que així ho sol•licitin, taquilles per guardar el material escolar, llibres, jaquetes, equip de gimnàstica, ...

El preu de lloguer de les taquilles és de 23€ : 10€ en concepte de fiança i 13€ de lloguer per a tot el curs.
Els alumnes que vulguin llogar la taquilla, hauran de portar a la secretaria de l’institut, no més tard de divendres dia 23 de setembre l’autorització, degudament complimentada i signada pels pares, així com els diners per fer el pagament en efectiu.
En cas de pèrdua de la clau, l’Ampa cobrarà l’import de la mateixa.

Cordialment,


AMPA Institut Joan Amigó

divendres, 16 de setembre del 2011

TIC i futur: La importància de l’entorn digital (TIC, informàtica, Internet, xarxes socials, xarxes professional, etc.) en la formació i el futur

Apreciat/ada amic/iga,

L’AMPA de l‘Institut, amb la col•laboració de la direcció de l’Institut Joan Amigó, estem organitzant una taula rodona amb els següents continguts:
_______________________________________________________
TIC i futur: La importància de l’entorn digital (TIC, informàtica, Internet, xarxes socials, xarxes professional, etc.) en la formació i el futur dels joves.
• 1a. aportació: Paper de l’entorn digital en el futur personal i laboral dels nostres fills. Tendències de futur. Ponent: Sra. Dolors Reig Hernández.
• 2a. aportació: Les TIC en el sistema educatiu. Present, futur, avantatges, desavantatges i possibilitats. Ponent: Sr. Boris Mir.
• 3a. aportació: TIC, fills i pares. Què fan amb les TIC els nostres fills i com combatre-ho. Ponent: Sr. Eugeni Cabré.
• Torn de preguntes i col•loqui.
• Clausura a càrrec de l’alcalde de l’Espluga de Francolí, el Sr. David Rovira.
• Pica-pica final.
______________________________________________________
La raó que ens ha portat a fer-la és intentar aportar una mica de llum sobre l’ús de les noves tecnologies en la formació dels joves. A finals de l’any passat vàrem fer una enquesta als pares, alumnes i professors del centre i es va evidenciar, principalment, el desconcert que hi ha envers aquest tema i el desconeixement de les seves possibilitats. Per això ens hem animat a organitzar-la.
Així doncs, per una banda, necessitem respondre les següents preguntes: Quin serà l’efecte de l’entorn digital en el futur dels nostres fills? Què es trobaran com a futurs adults? I com a futurs professionals? És realment important que comencin a entendre les regles de joc d’aquest nou entorn en l’aula?
Per a aquesta xerrada, hem buscat un conferenciant que tingui el tarannà de l’empresa i la visió del futur laboral. Hem trobat una professional freelance que actualment col•labora cada dilluns parlant sobre TIC i xarxes socials en el programa de ràdio Hoy por hoy de la Cadena Ser. Aquesta és la Dolors Reig. Adjuntem el currículum al final.
Per altra banda, també tenim la inquietud de conèixer la visió que hi ha sobre aquests temes des de dintre mateix del sistema educatiu. Per aquest motiu, vàrem invitar un reconegut coneixedor d’aquest món. Boris Mir ens explicarà el present i el futur que poden oferir les TIC en l’ensenyament des de la mateixa línea de foc (actualment és professor d’Institut i, fins a l’any passat, va participar activament en la implantació del programa 1x1 a les escoles). Adjuntem el currículum al final.
I, per últim, el cap del Departament d’Informàtica de l’Institut Joan Amigó, Eugeni Cabré, ens explicarà com es desenvolupa, en el dia a dia i a l’aula, la implantació d’aquesta prometedora però, a la vegada, inquietant nova tecnologia. També ens donarà pautes de com guiar, controlar i ajudar als nostres fills.
Com ja sabeu, el món que tindrem dintre de molt poc estarà, essencialment, interconnectat per xarxes socials, TIC i entorn digital, tant pel que fa a la vida professional com a la personal. Per aquest motiu, creiem molt interessant que ens ho expliquin als pares, alumnes i professors de qualsevol cicle formatiu. Si formeu part d’algun d’aquests col•lectius, ens plau invitar-vos a seguir-la presencialment el proper dia 10 d’octubre a les 18.30 h a l’auditori Carulla Font del Casal de l’Espluga de Francolí.


Salutacions,


AMPA Institut Joan Amigó
Bloc: ampajoanamigo.blogspot.com o també buscant “ampa joan amigo” al Google
Facebook: http://www.facebook.com/groups/142176139208194/
Web institut: www.insjoanamigo.cat



Currículum Dolors Reig (extret directament de la seva web)

Sóc Dolors Reig, psicòloga social i editora principal d'aquest espai. Després d'uns 15 anys dirigint centres, programes i projectes de formació, treballo actualment com a freelance, professora, conferenciant, consultora i gestora de formació en diferents empreses, institucions, universitats i escoles de negoci (Postgrau Xarxes socials Universitat Oberta de Catalunya, Grau d’Educació Social a la mateixa Universitat, etc.).
Participo freqüentment com a ponent en diferents esdeveniments, jornades, congressos, sobre els temes en què investigo i sóc formadora: innovació social, entorns col•laboratius, dinamització de comunitats, xarxes socials, tendències web, empresa 2.0, social media, entorns personals d'aprenentatge, educació 2.0, innovació educativa, cibercultures, etc.
Pel que fa a formació acadèmica tradicional, sóc llicenciada en Psicologia, postgrau en Inserció Sociolaboral, màster en multimèdia, disseny i desenvolupament web, i actualment reprenc el de Doctorat en Societat del Coneixement de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
A la xarxa, formo part de diverses comunitats, comitès científics d'experts en mitjans socials, educació, tendències de futur al web, etc. amb els quals estudio amb profunditat els temes dels quals parlo cada dia en aquest blog.
Pel que fa a empreses, he treballat durant anys coordinant i dirigint entitats i companyies de formació, orientació laboral i aprenentatge electrònic.
Pel que fa a publicacions, destacaria diferents aportacions en llibres sobre models d'open social learning (aprenentatge social obert), ples, web social, dinamització de comunitats, community management, etc.
Apareixen en treballs publicats per la Fundació Telefònica, Colectivo Zemos98, la Generalitat de Catalunya, etc.
També formo part de diferents comitès científics -editorials en àmbits de pensament, coneixement, innovació, cultura, web, etc.
Col•laboro de forma puntual amb diferents mitjans tradicionals (premsa, televisió, etc.). Destacaria entrevistes a El Periódico, Diari Avui, BTV, ADN, ABC, TV3, L'Opinió de Canàries, Ràdio Estel i diverses Revistes especialitzades en Sociologia, Orientació laboral, E-learning, Sector educatiu, etc. (Professions, Història i Vida, Educació 3.0, etc.).
Actualment col•laboro cada dilluns, parlant sobre TIC i xarxes socials, en el programa de ràdio Ara com ara de Cadena Ser
Dolors Reig Hernández.
Experta en comunitats, xarxes socials, social media, tendències web, innovació social i educativa
Consultora / Colaboradora docente CTIC Educación Social, Posgrado Redes Sociales y Comunidades
Universitat Oberta de Catalunya

Twitter: @dreig, Blog Profesional: El caparazon


Currículum Boris Mir:

Llicenciat en Història de l'Art, professor d'Educació Secundària i formador de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha participat en projectes d'innovació educativa al voltant de l'avaluació formativa, les habilitats cognitivolingüístiques, les estratègies d'aprenentatge i la gestió social de l'aula.
Ha treballat al Servei de Tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement en el desenvolupament de les competències digitals i ha format part de l'equip responsable del Projecte eduCAT1x1 al Servei d'Innovació i Recerca Educativa del Departament d'Ensenyament. Actualment és professor i coordinador TIC de l’Institut Escola Les Vinyes a Castellbisbal, un centre de nova creació.

Pàgina professional: http://www.xtec.cat/~bmir/

dijous, 15 de setembre del 2011

Inici de curs i jornada portes obertes 1r ESO

El dia 12 de setembre s'inicia el curs escolar pels alumnes d'ESO i Cicle Formatiu.
El dissabte dia 17 de setembre l'Institut farà unes jornades de portes obertes pels pares i alumnes de 1r d'ESO.
Més informació a http://www.insjoanamigo.cat

dijous, 8 de setembre del 2011

Activitats extraescolars

Per aquest curs proposem:

Atletisme
Batukada
Tennis taula
Futbol sala

Properament comunicarem els horaris i dies.

CALENDARI ESCOLAR CURS 2011 - 2012

Calendari escolar 2011-2012:
1r Trimestre: 12/09/11 al 09/12/11
2n Trimestre: 12/12/11 al 16/03/12
3r Trimestre: 19/03/12 al 22/06/12
3r T TdS: 18/06/12 al 22/06/12
3r T Int.: 11/06/12 al 22/06/12
1r Quadrim.: 12/09/11 al 03/02/12
2n Quadrim.: 06/02/12 al 22/06/12

Festes:
Pilar: 12/10/11
Tots Sants: 01/11/11
Constitució: 06/12/11
Immaculada: 08/12/11
Nadal: 23/12/11 al 08/01/12
Setmana Santa: 02/04/12 al 09/04/12
Lliure disposició: 31/10/11, 05/12/11, 20/02/12, 10/04/12 i 30/04/12
Festa recuperada:

dimecres, 7 de setembre del 2011

Inici de curs i jornada portes obertes 1r ESO

publicat per maite.nolla el Dm, 06/09/2011 - 13:52

El dia 12 de setembre s'inicia el curs escolar pels alumnes d'ESO i Cicle Formatiu.
El dissabte dia 17 de setembre l'Institut farà unes jornades de portes obertes pels pares i alumnes de 1r d'ESO.

Si vols més informació pots anar al SEGUENT LINK o a la WEB DEL INSTITUT.

divendres, 2 de setembre del 2011

Llibres de lectura

Comunicat de l’AMPA: En el transcurs d’aquest cap de setmana rebreu a casa vostra una carta amb la factura dels llibres de lectura que vareu demanar. També s’inclou la forma de pagament a les oficines de La Caixa. Aquest s’ha de realitzar abans del dimecres dia 7 de setembre.
Els llibres és distribuiran al inici del curs directament als alumnes.

dimarts, 19 de juliol del 2011

Us recordem...

Us recordem que aquest espai és un mitjà de informació als pares i mares del institut dels fets que passen en aquest centre. L’AMPA està oberta a rebre qualsevol suggeriment per tal de millorar l’ambient de treball i el nivell dels nostres fills. Per aquest motiu us invitem a utilitzar aquest bloc per escriure les vostres opinions.
Salutacions

dimecres, 6 de juliol del 2011

Aclariments sobre fets curs 2010- 2011

Aclariments sobre fets curs 2010- 2011:

La direcció del centre juntament amb l’AMPA va prendre la decisió de no fer la festa per l’únic motiu de la baixa participació en la mateixa; el dia abans de la celebració a les 14h només hi havia al voltant de 40 persones apuntades al sopar, amb el càtering emparaulat va ser quasi obligat anular la festa. Pel proper any s’estudiaran noves fórmules que assegurin l’acte d’entrega de les orles amb la rellevància que és mereixen els alumnes.

Viatge de fi de curs: Aquesta sortida va lligada al Pla de llengües estrangeres del centre, així ho recull el Pla d’autonomia de centre aprovat i signat pel Departament i pel centre i conegut pel Consell Escolar (es recorda que en el mateix hi ha representació de professorat, alumnat i pares) a finals del curs passat i que te durada per dos anys. En cap cas, la direcció imposa una sortida a Londres o a París. Hi ha diversitat de llocs i preus per triar. En qualsevol cas, si els pares decideixen modificar aquesta decisió i ho demanen, l’AMPA buscarà la manera.

Donat que gran part de l’alumnat ja disposa d’ordinadors i que fer un canvi d’estratègia solament per un grup implicaria molts costos tan per les famílies com per el institut, l’any proper es seguirà amb el projecte 1x1 però es complementarà amb llibres de paper. Les editorials els subministraran juntament amb el format electrònic a un preu ajustat i subvencionat (segueix surtin molt menys que si els compréssim tots amb paper). S’informarà convenientment en aquestes pàgines.

Per informar als pares i mares sobre les avantatges e inconvenients de l’ús de les TIC (ordinadors a l’aula), tenim preparada una conferència a primers d’octubre amb un dels defensors d’aquesta tecnologia i professor d’institut. Informaren de la convocatòria en aquestes pàgines.

dimarts, 5 de juliol del 2011

Reunió i conferència

La primera setmana d’octubre tindrem la reunió de principi de curs i aprofitant aquesta convocatòria, l’Ampa juntament amb el Institut estem organitzant una conferència sobre l’ús dels ordinadors a l’aula. Aquesta xerrada la donarà i respondrà a les preguntes que es vulguin fer-li, un dels promotors i gran defensor d’aquesta metodologia de ensenyament a Catalunya. Segur que ens donarà una visió molt més àmplia de la que tenim sobre aquest tema.

Properament difondrem més informació sobre la ponència, dates, horari, currículum, links a conferències fetes pel ponent i penjades al Youtube, etc.

Aquesta xerrada està dirigida a pares i als professors, oberta a altres instituts i a les escoles de primària que vulguin venir.

És una molt bona oportunitat per aclarir els dubtes que tenim de la ma d’un verdader expert en la matèria.

dissabte, 18 de juny del 2011

Festa final de curs

Per no arribar als mínims d’assistència convinguts s'ha decidit cancel•lar aquest sopar. Esperem que l'any que ve el podem tornar a fer ja que és una bona oportunitat per compartir amistats i experiències.

dimarts, 7 de juny del 2011

Festa final de curs

El proper dia 17 de juny celebrarem la festa de final de curs. L'horari previst és:

21h. Batukada
21:30 Sopar
22h Postres amb màgia a càrrec de els mags Kopepki.
22:30 Entrega de les orles.
23h DJ Albert
23:30 DJ Andrés.

Si voleu comprar els tiquets del sopar passeu per el institut.

Us esperem.

divendres, 25 de març del 2011

Enquesta sobre l'ús dels ordinadors a l'aula.

Ateses les reiterades mostres de preocupació manifestades en referència a la implantació de l’ordinador a l’aula durant el primer quadrimestre del curs 2010-2011, l’AMPA amb la col•laboració de l’Institut va decidir fer una enquesta per intentar conèixer, d’una forma més objectiva, les impressions que els tres col•lectius (professors, pares i alumnes) en tenien.

Aquests han estat les conclusions. Si vols baixar el text complert amb les preguntes pulsa sobre aquest link:
http://www.bttfrancoli.com/enquesta.pdf

CONCLUSIONS GENERALS, APARTAT PROFESSORS:

Solament han contestat 12 professors dels 24 que hi ha. Si aquesta dada no té una explicació raonable, és significativament preocupant el baix grau d’interès d’alguns docents davant d’una iniciativa dirigida a millorar la seva tasca professional.
Han de pensar, els que no l’han contestada, que els pares i mares que han participat en l’elaboració, buidatge i treure les conclusions de l’enquesta tenen altres responsabilitats laborals i que tot aquest enrenou els ha representat un esforç extra important. Almenys, des de l’AMPA i pel bé dels nostres fills, esperem que aquests professors llegeixin les conclusions i en puguin treure profit. Per altra banda, volem agrair especialment la col•laboració de la direcció de l’institut i dels professors que hi han participat.

Els professors del centre que han participat, majoritàriament han considerat:

1. Els agrada donar classes amb l’ordinador.
2. Creuen que és millor el format en paper complementari a l’ordinador en un 75%.
3. Consideren que han estat poc formats en aquesta tecnologia.
4. Creuen necessària més formació en aquest àmbit.
5. Consideren que el seu nivell TIC és bo.
6. Consideren acceptable l’oferta TIC en formació (materials docents, etc.).
7. Consideren que les TIC faciliten la comprensió de l’alumne entre bastant i molt.
8. No consideren que el seu ús generi molt descontrol i desordre.
9. Tenen un grau elevat d’incidències tecnològiques.
10. No entren a valorar la incidència que pot tenir en l’apartat físic dels alumnes l’ús de l’ordinador.
11. Consideren adequat l’equipament de què disposen, excepte l’amplada de banda d’Internet (en aquest punt han coincidit gairebé tots a declarar la seva ineficiència).
12. Creuen clarament que el futur de la docència passa per l’ús de les TIC a les aules.


CONCLUSIONS GENERALS, APARTAT ALUMNES:

1. En la majoria de les respostes no hi ha un diferència significativa entre cursos.
2. El grau de participació de l’alumnat ha estat molt més elevat a tercer (un 90%) que a segon (63%) i que a primer (42%). Curiosament, el pares de tercer no han mostrat cap interès per aquesta enquesta ja que pràcticament no l’han respost (no sabem si és que els seus fills o el professorat no l’ha repartit).
3. Més d’un 90% dels alumnes tenen ordinador a casa i Internet. Solament un 6% no disposa de connexió a la xarxa i un 17% no té ADSL.
4. Majoritàriament (un 60%) acostumen a connectar-se a Internet diàriament.
5. L’ús que fan de l’ordinador és de tot una mica, encara que consultar, navegar i els xats són les pràctiques més habituals.
6. Consideren que les TIC els són útils i els ajuden “bastant” (especialment 1r i 3r) encara que és significatiu que un 20% considera que “gens” (és més remarcable en el curs de 2n, un 26,7%).
7. Del treballat a classe, els alumnes creuen més d’utilitat a veure i comentar pel•lícules i documentals (en un 15,5%) així com a la possibilitat de consultar per Internet (en un 21%). Les activitats orientades a tenir interacció amb el professor estan també valorades, encara que amb una mitjana d’un 11%.
8. Els alumnes majoritàriament no tenen problemes en la dinàmica informàtica (descarregar programari i realitzar activitats). En els resultats es veu clarament que aquesta aptitud millora conforme es van fent més grans.
9. Un fet curiós és que als alumnes del curs de primer són a qui que més els agradaria que totes les assignatures fessin servir les TIC, seguit dels de tercer. Pel contrari, els de segon no ho voldrien.
10. Pel que fa a l’ús inadequat d’aquest eina (xats, etc.), els de primer arriben a fer-ho “poc”, seguit dels de segon que ho fan “poc-bastant” i els de tercer “bastant”. És de remarcar i creiem que significatiu que passa alguna cosa amb els de segon curs, ja que hi ha un percentatge important d’alumnes diuen que utilitzen “molt” a classe l’ordinador per connectar-se a xats o a jocs.

CONCLUSIONS GENERALS, APARTAT PARES:

Primer hem d’aclarir que hem desestimat l’enquesta de 3r, tenint en compte la baixa participació d’aquests pares. Solament un 5,6% (4 enquestes de 71) han respost. Després de preguntar al centre, solament podem concloure que els nens o algun professor no han repartit aquestes enquestes convenientment ja que l’opció que als pares, com que els seus fills són al penúltim curs, ja no els interessa aquest tema no ens sembla possible. Agraïm la participació d’aquests quatre pares i encara que s’hagin desestimat les seves aportacions en l’anàlisi no ha estat així quan s’han tret les conclusions finals.

1. El grau de participació és baix (un 19,19% a primer i 29,06% a segon).
2. El pares majoritàriament fan servir en un 60% l’ordinador usualment a la feina, en un 97,7% en tenen a casa i també estan connectats a la xarxa en un percentatge semblant.
3. Gairebé la meitat dels pares es connecten setmanalment a Internet i estan avesats a utilitzar buscadors per resoldre qüestions.
4. Un 90% té correu electrònic i en un 73% el consulta més de tres vegades a la setmana.
5. Majoritàriament considera que els seus fill dominen més el món tecnològic que ells.
6. Els pares tenen la impressió majoritària que els seus fill utilitzen Internet per jugar, especialment els de primer.
7. Un 39% tornaria al llibre imprès enfront d’un 27% que no. Encara que un altre 27% esperaria un temps abans de decidir.
8. Majoritàriament, si poguessin decidir, més de la meitat dels pares imposarien el següent percentatge d’ús: meitat ordinador i meitat llibre imprès. Aquesta opinió és més accentuada en el grup de primer.
9. No consideren que hagin hagut d’ajudar el seu fill o filla en l’ús del programari o del maquinari.
10. Els pares valoren positivament els avantatges relacionats amb l’adquisició del coneixement que aquesta tecnologia dóna, però desconfien de la capacitat que té de distreure l’alumne.

CONCLUSIONS GENERALS:

La visió general dels pares, alumnes i professorat sobre l’ús d’aquesta tecnologia és positiva i desitjable. Clarament veuen que és cap a on anirà l’ensenyament. Encara que la consideren millorable si s’adoptés una postura més conservadora i es compaginés el llibre imprès amb l’electrònic.

Hi ha una mancança clara en la qualitat de les comunicacions del centre. Si volem avançar en les TIC haurem de buscar la manera de subministrar més amplada de banda a Internet. També, el grau d’incidències en aquest primer quadrimestre ha estat elevat; suposem que a causa de la novetat. Si aquest problema es torna crònic s’haurà de buscar una sistemàtica resolutiva que no resti temps a la docència. En referència a altres mancances tecnològiques o documentals, no sembla haver-n’hi d’importants.

Així mateix, dels resultats, es transmet la por que aquestes eines serveixin més per distreure els alumnes que per estudiar. Encara que, contràriament, aquest temor no sembla tenir un escenari real preocupant (segons també es conclou en l’enquesta). Possiblement, eines informàtiques en el centre de control de la connexió a les xarxes socials podrien ser interessants.

En el segon curs hi ha un rebuig rellevant i un mal ús més acusat d’aquestes tecnologies, potser seria convenien analitzar-ho i buscar-hi les raons.


AMPA IES Joan Amigó i Callau
23 de març de 2011